Irsk whiskeyRepublic of Ireland

Whiskey - på irsk uisce beatha (udtales ish-ke ba-ha dvs. water of life) - har oplevet en utrolig renaissance de seneste 15 år. Der har altid været mange whiskey-brands, men antallet af destillerier var nedadgående frem til tusindårskiftet.

Nogle kilder angiver, at irsk whiskey faktisk kom før skotsk whisky, og at irsk whiskey går helt tilbage til 1400-tallet. I 1700-tallet var der masser af destillerier i Irland, lovlige som ulovlige. Det begyndte imidlertid at gå tilbage af flere årsager.

En af kilderne angiver, at skotterne var bedre til at markedsføre deres produkter.

Efter 1920 forværredes tingene. Det amerikanske spiritusforbud blokerede for en væsentlig indtægtskilde for de irske destillerier. Og da Irland blev en selvstændig republik nogle år senere, forsvandt det helt afgørende ekportmarked; England. Derefter gik det for alvor tilbage med antallet af destillerier. Midt i halvfjerdserne var det så grelt, at der kun var 2 destillerier tilbage i hele Irland; Bushmills i County Antrim på nordkysten og Midleton i County Cork i sydvest. Sidstnævnte var ejet af Irish Distillers Group, en sammenslutning som var blevet dannet i 1966.

Siden da er udviklingen vendt. I 1987 etablerede John Teeling et destilleri på østsiden af Cooley Mountains i County Louth: Cooley Distillery. Og siden 2010 er nye distillerier skudt op rundt omkring i Irland.

Definitionen på Irsk Whiskey

En række krav skal være opfyldt, for at whiskeyen kan kaldes irsk whiskey:
- fremstillet og lagret i Irland (republikken og Nordirland)
- lagret på træfade (cask) i minimum 3 år
- alkoholprocent på under 94,8 % volumen
- blended whiskey skal laves af mindst 2 destillater

Der er også nogle krav til indhold (cerealer, sacchariner og gær) som angivet i Irish Whiskey Act, 1980.

Cooley Distillery

Det siges, at noget af det, der karakteriserer irsk whiskey, er dels anvendelsen af pot stills, dels triple-destilleringen. På mange whiskey-flasker står der single malt eller single potstill. Ordet single hentyder til, at whiskeyen stammer fra et enkelt destilleri, og malt hentyder til, at indholdet er malted barley (byg). Hvis der står potstill, er der mindst 30 % malted barley (det er faktisk et krav) samt en vis andel umalted barley og eventuelt andre kornsorter.

Gary Quinn skrev en udmærket definition i en artikel i Irish Times. Definitionen uddybes i en anden artikel på distiller.com. Her angives det, at single malt-whiskey næsten altid er double destilled, mens single potstill er triple-destilled (andre kilder angiver det omvendte).

Whiskeyen kan også være baseret på peat - altså tørv. Tørvemoser findes udbredt i Irland, omend udgravningen af tørv til fyring på kraftværker i tidens løb har gjort et kraftigt indhug i mængden af tørvemoser. Peat giver whiskeyen en speciel smag. Endelig kan whiskeyen være blended, altså et mix af forskellige typer whiskey.

Irish Whiskey

Smag og farve

Når whiskeyen er færdig-destilleret, skal den lagres på casks, dvs egefade, som er tønder lavet af egeplanker. Ofte anvender man casks, som tidligere har indeholdt en anden væske, det kan fx være bourbon-casks fra USA eller sherry-casks. Det er tiden for lagring i casks, der giver whiskeyen sin farve og tildels sin smag.

Det ekstra e

Det undrer selvfølgelig mange mennesker, hvorfor irsk whiskey staves med et ekstra e, mens skotsk whisky staves uden e'et. Til Whiskey & Rom Magasinet i 2012 skrev Peter Kyhl Olesen en god artikel om sit besøg ved The Old Midleton Distillery. Han forklarer, at e'et i whiskey blev tilføjet af distillerierne i Dublin, så man kunne skelne deres whiskey fra den, der kom fra provinsen.

Læs også denne artikel skrevet af Carol Quinn fra Irish Distillers: Irish whiskey or Irish whisky? The story of an "e"

Whiskey-destillerier

Siden 2010 er det gået stærkt med forøgelsen af antal destillerier, og det kan være svært at følge med. Pr januar 2022 findes der henved 35 destillerier i Irland. Der er også en række destillerier under projektering eller i anlægsfasen.

Vi har på en separat side samlet en liste over nogle af de nuværende whiskey-destillerier i Irland. Listen er ikke komplet, men opdateres jævnligt.

Brands

Danskerne er nok bedst kendt med Bushmills, Jameson og Tullamore. Men der er mange andre, og siden her gennemgår nogle de mest kendte irske whiskey brands.Jameson

Jameson

Jameson whiskey blev etableret af John Jameson i 1810. Der står godt nok 1780 på flaskerne, men det relaterer sig til, at John Jameson blev gift dette år og flyttede til et hus ved Bow Street Distillery, som blev grundlagt samme år (kilde: wikipedia).

Husk at Jameson udtales lidt anderledes: Normalt ville vi sige det som "Jaim-son", men det er snarere "Jai-me-son".

Distilleri: New Midleton Distillery, Co. Cork.

Hjemmeside: jamesonwhiskey.com


Tullamore DEW

Tullamore

Tullamore DEW er velkendt for mange danskere - især hvis du hører til de, der gerne laver en irish coffee.

Tullamore blev i 1954 købt af John Powers, der flyttede produktionen til New Midleton Distillery. Men så i 2010 blev Tullamore købt af William Grant & Sons, og produktionen flyttede tilbage ind i det nye Tullamore destilleri.

Distilleri: Tullamore, Co. Offaly.

Hjemmeside: tullamoredew.com


Powers

Powers

Power's Whiskey går tilbage til 1791 og blev produceret på John's Lane Distillery nær det store Guinness ølbryggeri. Men som flere andre irske distillerier kneb det med økonomien og midt i halvfjerdserne blev produktonen flyttet til New Midleton Distillery i Cork.

Distilleri: New Midleton Distillery, Co. Cork.

Hjemmeside: powerswhiskey.ie


Bushmills

Bushmills

Bushmills Whiskey blev etableret i 1784 i byen Bushmills nær den irske nordkyst. Bushmills var det ene af kun 2 distillerier, der var tilbage midt i 1970'erne, og Bushmills var det sidste af de nordirske distillerier.

Distilleri: The Old Bushmills Distillery, Co. Antrim.

Hjemmeside: bushmills.com


Jameson

Teeling

Teeling er i følge wikipedia stiftet af Jack og Stephen Teeling. Brødrene var ikke ukendt med produktion af whiskey, idet deres far John Teeling etablerede Cooley Distillery i 1987. Men faktisk har familien Teeling en århundrede lang tradition for produktion af whiskey, som går tilbage til 1792.

Teeling har en del forskellige whiskeyer; single grain, single malt, single pot still og peated single malt. Der er også ældre whiskeyer, og Teelings ældste angives at være en 37 år gammel whiskey. Den kan derfor næppe være destilleret på Cooley (1987), men mere sandsynligt hos Irish distillers i Midleton.

Distilleri: Teeling, Co. Dublin.

Hjemmeside: teelingwhiskey.com


Tullamore DEW

Kilbeggan

Selv om Kilbeggan whiskey ikke er særlig kendt uden for Irland, har whiskeyen faktisk været produceret så tidligt som 1757. Et andet brand under samme navn er Locke's Irish Whiskey, efter John Locke, som overtog distilleriet i 1843.


Kilbeggan Whiskey

Distilleri: Cooley, Co. Louth (en mindre del produceres i distilleriet i Kilbeggan).

Hjemmeside: kilbeggandistillery.com


Powerscourt Whiskey

Fercullen

Fercullen blev distilleret af Cooley Distillery, indtil produktionen blev overtaget af Powerscourt Distilleri. Siden da bliver Fercullen distilleret lokalt ved Powerscourt.

Fercullen betyder "Mand fra Wicklow". Rundt omkring i Irland ser man ofte ordet Fir, der betyder mand. Fer er omskrivning, men det ses ofte med ordene.

Distilleri: Powerscourt Distillery (tidligere: Cooley, Co. Louth).

Hjemmeside: powerscourtdistillery.com


Mitchell & Son Whiskey

Green Spot, Red Spot, Yellow Spot

Mitchell & Son har i mange år markedsført de 3 whiskey-brands Green Spot, Red Spot og Yellow Spot. Firmaet sælger såvel vin som spiritus og går tilbage til begyndelsen af 1800-tallet, oprindeligt fra Dublin.

Distilleri: New Midleton Distillery, Midleton, Co. Cork.

Hjemmeside: mitchellandson.com


Writers' Tears

Writers' Tears har efterhånden været en del år på markedet. Det var ægtepasset Bernard og Rosemary Walsh, der grundlagde Walsh Whiskey i 1999, faktisk i forbindelse med, at de ville skabe en whiskey til Irish Coffee.

Senere, omkring 2006, kunne de sende deres brands, Writers' Tears og The Irishman, på markedet. En kilde angiver, at selve destilleringen af deres whiskey blev foretaget af Jameson (en anden kilde angiver dog, at det var Bushmills).

I 2013 investerede Illva Saronna 25 mio Euros i Walsh Whiskey. Det betød, at Walsh Whiskey kunne åbne deres eget destilleri i 2016 i County Carlow. Men ifølge thewhiskeyexperts.ie opstod der uenigheder om hvilken retning firmaet skulle udvikle sig i. Det var årsag til at man i 2019 splittede op. Walsh beholdt sine brands, Writers' Tears og The Irishman, mens Illva Saronna beholdt destilleriet.

Senest er Walsh Whiskey i følge The Irish Times solgt i november 2021 til drinksgiganten Amber Beverage fra Luxemburg.

Destilleri: New Midleton Distillery, Co. Cork.

Hjemmeside: walshwhiskey.com


Websites om irsk whiskey:

Irish Whiskey Association

irishwhiskeymagazine.com

The Whiskey Trail

irishwhiskeymuseum.ie

celticwhiskeyshop.com

boynevalleytours.com

Johnnie Fox's Pub Whiskey

Selv en pub som Johnnie Fox's Pub i Glencullen i Dublin Mountains har sin egen whiskey. De har ikke selv et distilleri, men brandet er distilleret flere steder siden 2010, vistnok i Donegal, senere på Cooley.


Whiskey Bar

O'Lochlainn Irish 
		Whiskey Bar

O'Lochlainn Irish Whiskey Bar

Ikke nok med, at der findes kender af whiskey, og der findes tilbehør, som kendere af whiskey kan købe, der findes også særlige whiskey-barer! En af dem er O'Lochlainn's i Ballyvaughan i County Clare med sin helt egen specielle stemning. Er du i Ballyvaughan en aften, er det nærliggende med et smut ind til O'Lochlainn's (der er ikke åbent om dagen - de åbner kl 20).

O'Lochlainn Irish Whiskey Bar

Bag på skiltet over indgangsdøren står der Uisce Beatha. Det er skrevet på ægte irsk. Bemærk s'et - det minder lidt om vores eget gamle, gotiske s. Læg også mærke til prikkerne over bogstaverne c og t. De fortæller, at man skal tilføje h efter bogstavet. O'Loclainn bliver derved til O'Lochlainn, og Beata bliver til Beatha - udtales Baha, lidt som bar-har med et åbent a som i havn.

Besøg hjemmesiden for O'Lochlainn's Irish Whiskey Bar.